Mathew Suen

Taipei Climate Research Centre

Taipei is a city built in a place a city should never have been built on. The hills and mountains which surround Taipei which were once a strategic defense are today an offensive source of flooding issues. Lying close to the sea level at the bottom of a basin, coupled with a wet tropical climate and only one way for water to exit, Taipei plays an annual game with nature as it constantly displaces water from within the city walls out into the rivers. Tasked with designing a hypothetical research centre on a floodplain, it would be easy to imagine lifting the entire structure up above the flood level. However, this would merely be denying the issue. Faced with seasonal and predictable flooding, can an architecture be designed to accept the fact that it must get wet now and again?